Zwangerschapsmassage
Kan ik mij tijdens de zwangerschap laten masseren?
Het ondergaan van een massage is altijd fijn, dus ook als je zwanger bent! Omdat je zwanger bent is het echter aanbevolen niet zomaar een ‘gewone massage’ te boeken. Je lichaam is op dit moment anders dan normaal en reageert daarom ook anders. Massage biedt verlichting en ontspanning maar kan ook nadelig zijn wanneer hij verkeerd wordt gegeven. Een zwangerschapsmasseur weet precies wat er wel en niet mogelijk is.
Zwangerschapsmassage ten opzichte van een gewone massage
In de basis lijkt de zwangerschapsmassage op een gewone massage, maar is minder stevig. Ook het gebruik van soort olie en eventuele aromatische geuren kan anders zijn afhankelijk van uw wensen.
Daar waar u bij een gewone massage plat op uw buik ligt, ligt u bij de zwangerschapmassage op uw zij met een kussen tussen uw knieën en ellebogen. Masseren op een massagestoel doen wij uit voorzorg (voor bescherming van u en uw baby) niet.
Voordelen van een zwangerschapsmassage
Het grootste voordeel dat vrijwel elke massage met zich meebrengt is ontspanning, doordat uw huid en weefsels lekker worden losgemaakt. Dit draagt bij aan het versterken van uw immuunsysteem en gezondheid.
Een goede massage verminderd de aanmaak van het stress hormoon Cortisol. Hierdoor zult u beter kunnen slapen en minder stress ervaren. Het verminderen van stress is goed voor uw lichaam en dus ook goed voor uw baby!
Tijdens een massage maak je de stof Oxytocine aan, een hormoon dat een tevreden, fijn gevoel geeft. Daarnaast verbetert een massage tijdens zwangerschap de bloedsomloop naar al je organen en zo ook naar de placenta.
Wanneer kan het niet?
Een zwangerschapsmassage is een echte aanrader, tenzij je bepaalde klachten hebt of in het eerste trimester van je zwangerschap zit. In die periode is de feutus namelijk nog erg kwetsbaar. Veel masseurs masseren dan ook niet in die periode. Ook is een zwangerschapsmassage niet aan te raden als je last hebt van een hoge bloeddruk, bij trombose, hartklachten, spataderen of koorts. Twijfel je over een massage? Overleg dan eerst met jouw verloskundige.
De zwangerschapsmassage
Voorafgaand aan de massage gaan we eerst met u in gesprek over uw wensen en klachten. Zodoende kunnen we de massage helemaal afstemmen op uw behoefte.
Zorg ervoor dat u met uw verloskundige eventuele klachten hebt besproken zodat hij/zij u kan adviseren of het met die klachten verstandig is een zwangerschapsmassage te boeken of eventueel kan adviseren waar de focus op moet worden gelegd.
De massage zelf bestaat uit zachte rustgevende bewegingen en knedingen, gericht op je zwangere lichaam. Een zwanger lichaam is kwetsbaar, de masseur zal bij deze massage dan ook minder stevig masseren. Het ontwijken van drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder is hiermee belangrijk. Door het stimuleren van drukpunten die wél in verbinding staan zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken, hetgeen niet de bedoeling is.
Tijdens een zwangerschapsmassage wordt de buik regio vermeden. Deze is opgezwollen door de zwangerschap en kan daardoor gevoelig zijn. We vestigen vooral onze aandacht op bijvoorbeeld de benen en bovenkant van de voeten. Door de zwangerschap kunnen ze dik worden, oververmoeid raken of zeer doen. Een zwangerschapsmassage bevorderd het herstel.
Wat als mijn lichaam ander reageert?
Doordat je lichaam verandert, is het mogelijk dat je ook anders reageert op een massage. Je kunt het ineens warm of heel koud krijgen, misselijk worden of de massage te heftig vinden. Geef dit meteen bij de masseur aan. Zodoende kan de massage aangepast worden zodat het alsnog een ontspannend moment voor je is!
Effectief bij:
Verhogen van de mentale gezondheid
Tijdens een massage maakt je lichaam meer oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt. De aanmaak van stresshormonen wordt juist lager door een massage. Heb je tijdens je zwangerschap last van angstige gevoelens of stress? Dan kan een zwangerschapsmassage een uitkomst zijn.
Vermindering van pijnklachten
Minder vocht vasthouden
Veel vrouwen houden vocht vast tijdens hun zwangerschap. Dit is heel normaal en een bijkomstigheid van de zwangerschap. Vooral in het laatste trimesterkun je hier last van hebben. Een zwangerschapsmassage zorgt er onder andere voor dat je lichaam beter vocht af zal drijven.