Sportmassage

Welke uitdaging je ook aangaat, je wilt zo fit mogelijk aan de start verschijnen. De sportmasseur helpt je daarbij! De sportmasseur is dé expert voor een vakkundige sportmassage voorafgaand en/of na afloop van een sportprestatie.

Een sportmassage kan zowel voor als na het sporten worden ingezet. Voor het sporten zorgt een massage voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt deze voor op de prestatie die komen gaat. Een sportmassage na het sporten zorgt ervoor dat vocht en afvalstoffen uit de spieren afgevoerd worden en maakt de spieren weer soepel. Een massage zorgt voor minder spierpijn, geeft verlichting en bespoedigt het herstel zodat je zonder spierpijn of vermoeidheid je kunt voorbereiden op een volgende prestatie.

Ook als je geen sporter bent kan de sportmasseur je van dienst zijn bij een stijve nek, schouder, pijnlijke rug of gewoon als ontspanning.

Tapen en bandageren

De sportmasseur kan je ook helpen door bijvoorbeeld je pijnlijke enkel voor de sportieve activiteit in te tapen, zodat je spieren en banden worden ondersteund.

Informeren en adviseren

Op basis van de persoonlijke situatie van de sporter stelt een sportmasseur een stappenplan op zodat de massage het beste aansluit op je sportieve activiteiten. Bij klachten kan een sportmasseur het advies geven om een fysiotherapeut, (huis)arts of sportarts te bezoeken. Tenslotte kan een sportmasseur zorg verlenen bij acuut sportletsel (EHBSO).

Hoe ziet een behandeling eruit?

Bij binnenkomst vindt er eerst een intake plaats en wordt een beroepsspecifiek onderzoek uitgevoerd. Daarna wordt door de sportmasseur een stappenplan en plan van aanpak opgesteld. Als jij hiermee akkoord bent, gaat de sportmasseur aan de slag.

Effectief bij:

Spierspanning

Als je hoge spierspanning in je lichaam voelt, betekent dit dat de stress-reactie geactiveerd is. Op zich een hele nuttige reactie. Wanneer je in een gevaarlijke situatie terechtkomt, wil je je kunnen verdedigen of zo hard mogelijk weg kunnen rennen. Dan komen de geactiveerde spieren goed van pas.

Wanneer stress langer aanhoudt kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Iemand die veel stress heeft en weinig herstelt raakt uit balans. Door voortdurende aanspanning van spieren krijgen we last van pijnlijke of stijve spieren in nek, schouders en rug. Wanneer we last hebben van de nek gaat dat ook dikwijls gepaard met hoofdpijn. De buffer wordt steeds kleiner. Op een gegeven moment kun je het gevoel hebben dat je lichaam onder ‘hoogspanning’ staat. Je voelt een continue hoge spierspanning.

Stijfheid

Stijfheid ontstaat door verkorte spieren. De gewrichten spelen hierin een rol, maar het begint bij de spieren. Doordat er iets mis gaat in de spieren reageren de gewrichten hierop en verstijven. Tesamen met de verkorte spieren verzoorzaakt dit het stijve gevoel.

Overbelaste spieren

Een stekende pijn in de onderrug, een zeurende knie of zeurende pijn tussen de schouderbladen. Is dit iets wat jou bekend voorkomt? Waarschijnlijk heb jij te maken met overbelaste spieren!