Kinesio taping of medical taping

Wanneer er wordt gesproken over “tapen”, denken veel mensen aan de sterk plakkende witte sporttape. Deze tape wordt primair gebruikt om beperkingen aan te brengen op spiergroepen, banden en gewrichten. Het zogenaamd vastzetten van een gewricht heeft als doel bewegingen te beperken en daarmee (verder) letsel te voorkomen. Door de stijfheid en sterkte van de tape is het vaak even wennen nadat hij aangebracht is. Door de fixerende eigenschappen heb je soms moeite met allerdaagse bewegingen zoals bijvoorbeeld het flexen van de voet en enkel wanneer deze ingetaped is.
Let wel op, deze tape is voor tijdelijk gebruik en mag niet lang blijven zitten omdat hij vaak strak zit en daardoor correcte doorbloeding kan hinderen.

In de loop der jaren is men gaan kijken naar oplossingen waarbij gebruik gemaakt van worden van een elastische tape. In het jaar 2000 is voor het eerst CureTape® op de markt gebracht in Europa. Tegenwoordig is de elastische tape niet meer weg te denken uit menig praktijk en is inmiddels het grootste verbruiksartikel! De veelzijdigheid van de vaak felgekleurde type en de verbluffende resultaten maken het een onmisbare toevoeging aan de reeds bestaande sporttape.

Elastisch tapen bij enkel instabiliteit
Bron: FysioTape.nl

Elastische tape kan niet alleen preventief worden ingezet maar ook voor de behandeling van blessures en klachten. Voor een wedstrijd de enkel tapen om verzwikking te voorkomen, gebeurt steeds vaker met de gekleurde elastische tape. Tevens is het draagcomfort groot. Door de samenstelling van de tape merk je op een gegeven moment niet meer dat je getapet bent, de werking gaat echter 24 uur door. Daarnaast kan het probleemloos enkele dagen gedragen worden en is waterbestendig. Circulatieproblemen komen niet voor. De manier van aanbrengen is een totaal andere methode dan bij de conventionele witte sporttape.

Effectief bij:

Hooikoorts
De toepassingen van kinesiotape rijken veel verder dan het verhelpen van sportgerelateerde kwalen. Zo is het ook inzetbaar om bij hooikoorts binnen korte tijd de klachten aanzienlijk te verminderen.

Na het aanbrengen van de tape, tilt het de huid een klein beetje op. Dit liften van de huid stimuleert de ruggenmerg en verbetert daarmee de bloedcirculatie in het gebied waarop de tape is aangebracht. In het geval van hooikoorts spelen de longen een belangrijke rol. De tape beïnvloedt via het zenuwstelsel de ademhalingsspieren en de longen waardoor allergische reacties van de ogen, longen en neusvliezen geremd worden.

(Na)behandeling van blessures

Daar waar sporttape bedoeld is om acuut in te grijpen en erger te voorkomen, kan het niet langdurig gebruikt worden (zie hierboven) en is daarmee minder geschikt bij blessures. Door de toepassing van medical taping kan iemand met klachten ook gedurende langere tijd gestuurd worden in het herstelprocess.

Correctie van de lichaamshouding of standsverandering van een gewricht.

Indien u klachten ondervindt door een verkeerde houding, kan toepassing van medical taping uitkomst bieden. Door de elastische werking is het bij uitstek geschikt voor niet-fixerende correctie.