Hotstone massage

Bij hotstone massage worden er basalt stenen met een temperatuur van circa 45°C op diverse plekken van het lichaam geplaatst. Hier komt dan ook de naam van de massage vandaan!

Basalt is een hard ijzer- en magnesiumhoudend vulkanisch gesteente met hoge dichtheid. Hierdoor kunnen de stenen goed warmte vasthouden. Doordat deze vulkanische stenen vaak decennia lang in een rivierbedding hebben gelegen zijn zij mooi rond en glad afgesleten.

Circa 40 minuten voordat u de massage ondergaat worden de stenen in een warmwaterbad geplaatst om op te warmen. Door hun dichtheid hebben de stenen tijd nodig om op de temperatuur van 45°C te komen. Zodra deze temperatuur bereikt is zal de masseur de stenen één voor één aanbrengen op de aandachtsgebieden van het lichaam. U zult versteld staan van de thermische energie die overgebracht wordt op huid en onderliggende weefsels terwijl het gewicht zorgt voor een zekere druk welke soms vergeleken kan worden met een rekoefening. Dit effect is vooral waarneembaar wanneer een steen weer verwijderd wordt.

Aanvullend op het aanbrengen van stenen wordt er veel gewerkt met langzame ronde strijkbewegingen al dan niet met toevoeging van verwarmde massageolie. Door de combinatie van  warmte en beweging dringt de massage dieper door in het spierweefsel.

Hotstone massage bevordert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en afvoer van vocht en afvalstoffen.

Effectief bij:

Ontspanning

Hotstone massage kan gezien worden als een vorm van massagetherapie. Een goed uitgevoerde hotstone massage helpt te ontspannen. De ontspanning werkt niet enkel mentaal maar is vooral gericht op gespannen spieren en weefsel.

Stress vermindering

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken geschreven die aangeven dat massages effectief zijn voor stressvermindering. Een onderzoek uit 2001 toonde dat een massage van tien minuten de cardiovasculaire respons, het slagvolume van het hart, verbeterde. Een onderzoek uit 1997 wees uit dat een 15 minuten durende stoelmassage op het werk de stress aanzienlijk verminderden in vergelijking met een pauze van 15 minuten zonder massage. Heb je een stressvolle baan? Zorg dan eens in de zoveel tijd voor een massage!

Bevordering van slaap

Massagetechnieken zoals hotstone massage kunnen een goede vervanger zijn voor slaappillen. Hoe dieper de massage, des te beter is je slaap. Deze techniek geldt ook een kleine kinderen en zelfs baby’s. Bij het wakker worden zijn ze ook alerter, actiever en positiever!